11. toukokuuta 2016

Laavun avajaiset

Aurinkoinen sää suosi, kun rakentajaporukkaa, maanomistajia ja ulkoilijoita kokoontui pienimuotoiseen avajaistilaisuuteen 10.5. illansuussa.


Alla Kimmo Kourun Rauman Ladun tämänvuotisessa tiedotuslehdessä ollut kirjoitus:

Rauman Ladun ja Rasti-Lukon aktiivit sekä joukko muita ulkoilun ystäviä ovat rakentaneet Lähdepellolle Monnanlammen ja Pitkäjärven väliselle uudelle luontopolulle taukopaikaksi laavun. Tämä Ryssänkallion laavuksi ristitty laavu on vapaasti kaupunkilaisten käytössä ja sijaitsee 3 km:n reitin puolessa välissä kauniilla kallioalueella. Puuhuoltoa ei ole, mutta laavun edustan nuotiopaikassa voi mukanaan tuomilla puilla paistaa makkarat tai keittää kahvit. Laavu on rakenteeltaan sellainen, että sen suojiin mahtuu kerrallaan suurempikin joukko. Opastus sille on sekä Kodisjoen tieltä että Ooperin pihasta. Myös Lähdepellon kuntoradalta pääsee laavulle kulkemalla pari sataa metriä polkua pitkin.

Tutkittuakin tietoa on siitä, että jo pieni vierailu luonnossa rauhoittaa, virkistää ja parantaa mielialaa sekä keskittymiskykyä. Jo kymmenessä minuutissa syke, verenpaine, hengitystiheys ja stressihormonitasot laskevat. Lähiympäristössä tehty pienikin piipahtaminen auttaa irtautumaan arjesta ja tarjoaa esteettisiä elämyksiä. Itse asiassa kevyt liikunta nostaa mielialaa ja itsetuntoa paremmin kuin teholiikunta. Luontoliikunta koetaan myös miellyttävämpänä kuin sisäliikunta.

Suomalaiset ovatkin aktiivisia luontoliikkujia. Lähes kaikki ovat kyselytutkimuksen mukaan liikkuneet luonnossa ainakin jonkin verran vuoden aikana. Myös liikuntapaikoista luontopaikat ovat uimahallin ohella kansalaisten suosikkilistan kärjessä. Luontoliikuntapaikat tarjoavatkin ilmaiset ja helposti saavutettavat puitteet liikuntaan.

Hyvinvoinnin kannalta olennaista on löytää arkielämästä ne paikat, joissa kokee viihtyvänsä ja virkistyvänsä. Rauman pohjoiselta alueelta tällainen mahdollisuus löytyy esimerkiksi Latumajareitin laavuilta ja nyt siis eteläisen alueelta Monna-Ooperi luontopolun laavulta.