Kuukauden ulkoiluteko: Rauman Latu loi elämyksen – Hämäräpolun suosio yllätti
Pandemia-aikana perinteinen taskulamppuretki toteutettiin uudella tavalla omatoimiretkenä perheille.
Rauman Ladun perhetapahtumista lokakuinen Taskulamppuretki on ollut vuoden kierrossa suosituin. Retkellä on ollut parhaimmillaan yli 500 kävijää. Perinteisesti retki on järjestetty talviaikaan siirtymisen jälkeisenä maanantaina Nasulammella, jossa on hyvät ja selkeät polut sekä nuotiopaikka. Pysäköintipaikalta on matkaa Nasulammelle noin kilometri, joten pienimmätkin vaeltajat jaksavat sinne kävellä ja rattaillakin pääsee liikkumaan poluilla.
Nasulammen ympäristöstä on muodostunut Rauman Ladulle hyvä tukikohta. Lampea kiertää esteetön reitti ja sen varrelle on rakennettu elämyspolku, jonka ulkona liikkujat ovat hienosti löytäneet.
Nyt poikkeuksellisena pandemia-aikana olemme Rauman Ladun metsämörritoimikunnassa joutuneet pohtimaan, mitä tilaisuuksia voimme järjestää ja mitä täytyy perua. Yhteisesti totesimme, että perinteistä taskulamppuretkeä emme turvallisesti pysty järjestämään. Jotain korvaavaa halusimme tilalle. Piti siis sytyttää idealamput ja miettiä, miten tapahtuma toteutetaan uudella tavalla.
Yhteisessä ideariihessä päädyttiin järjestämään omatoimiretki perheille. Keksimme perheille hämärähommia: tasapainoilua, heijastintähtitaivaan ihailua, lintutornista Mörrin veneen etsimistä ja siimaradalla kulkemista. Polulla oli heijastimia, jotka ohjasivat kulkua ja joita oli hauska etsiä. Myös Mörrin veneen purjeessa oli iso heijastava sulkakuvio. Lintutornilla oli QR-koodin takana tervehdys Metsämörriltä.
Jotta polulla ja nuotiopaikalla ei olisi ruuhkaa, tehtävien annettiin olla metsässä viikon ajan. Toimikuntalaiset kävivät vuoropäivinä tarkastamassa, että heijastimet ja tehtävät olivat paikoillaan.
Sisällön lisäksi piti miettiä, miten perheille saadaan ohjeet retkelle. Päädyttiin luomaan linkki, jonka kautta perheet ilmoittautuivat ja ”paluupostina” saivat kartan ja ohjeet.
Retkeä mainostettiin Rauman Ladun metsämörritoiminnan some-kanavilla (Facebook ja Instagram) sekä paperisilla mainoksilla Rauman varhaiskasvatuksessa. Mainoksiin liitettiin QR-koodi, josta pääsi ilmoittautumislinkkiin.
Ilmoittautuneita pimeässä retkeilijöitä oli lähes 300. Todellinen luku on varmasti sitäkin suurempi, koska kaikki eivät ilmoittautuneet.
”Hämärähommien suunnittelu yhdessä on aina ollut mukavaa. Nyt haasteena oli tehdä polku, jossa tehtävät olisivat viikon paikoillaan. Taisimme onnistua, sillä palaute kävijöiltä oli todella positiivista”, kertoo Rauman Ladun Metsämörriohjaaja Terhi Lindfors.
Hyvän palautteen perusteella toteutamme varmasti muitakin tapahtumia samalla periaatteella. Ja toteutimmekin peruuntuneen metsäjouluhartauden tilalle Metsämörrin tonttutesti -polun samaan ympäristöön.
Teksti: Minna Okkonen, Rauman Ladun Metsämörritoimikunnan puheenjohtaja
Kuva: Terhi Lindfors